Vytlačiť

Úspech komplexnej obnovy budov, ktorá je jednou z priorít aj v pripravovanom pláne obnovy a odolnosti, podstatne závisí i od súkromných investícií, keďže verejné zdroje nebudú stačiť na obnovu budov v takom rozsahu, aby sa dosiahla klimatická neutralita budov. Uviedol to prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik v rámci medzinárodnej konferencie "Požiadavky na stavebné profesie pri realizácii stratégie bezuhlíkovej Európy". Kováčik tiež dodal, že do roku 2030 je potrebné zdvojnásobiť počet komplexných renovácií budov v Česku a na Slovensku.

„Budovy sa teda musia stať aktívnymi prvkami na dvojcestnom trhu s energiami. Program pritom treba nastaviť tak, aby potrebné súkromné investície prišli aj do menej rozvinutých odvetví a regiónov,“ vysvetlil Kováčik s tým, že systémových problémov a riešení by sa tu našlo viac – od riešenia modelov financovania, cez nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily až po zaostávanie v inováciách, ktorého dôsledkom je podľa Kováčika stagnujúca a v posledných rokoch klesajúca produktivita práce v stavebníctve.

Projektova konferencia CR 7

Cieľom konferencie podľa Kováčikových slov bolo práve podporiť pripravenosť stavebných profesií na zmeny v stavebníctve v rámci Priemyslu 4.0, a to hlavne na technologické zmeny navrhovania, výstavby a prevádzky stavieb. Organizátori predstavili aj nové výukové programy pre sedem vybraných remeselných profesií v Česku, päť na Slovensku, dve v Bulharsku a pre jednu v Rakúsku v rámci medzinárodného projektu CraftEdu financovaného z európskeho programu Horizont 2020.

Ako dodal zväz, stavebníctvo je odvetvím so zásadnou spotrebou zdrojov, významnou spotrebou energie (40 %) a s produkciou odpadu vo výške až 35 % z celkovej produkcie Európskej únie. „Toto tradičné odvetvie je dnes o to viac prostredím pre rozsiahle a zásadné inovácie. Zavádzame napríklad výrobkové digitálne pasy, digitálnu pasportizáciu budov, začíname hodnotiť stavby v rámci celého životného cyklu, vrátane stavebných výrobkov,“ vymenoval zväz s tým, že pripravujú sa aj požiadavky na digitálny model budov pre nadlimitné zákazky, trojrozmerná (3D) tlač ako stavebná výrobná technológia či zavádzanie robotizácie pre zvýšenie produktivity práce.

Prevzaté z https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/578507-komplexna-obnova-budov-sa-nezaobide-bez-sukromnych-investicii/