Vytlačiť

11. 3. 2020 - Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik uviedol, že v súčasnosti nemajú žiadne hodnoverné podklady, z ktorých by sa dalo zodpovedne vyvodiť, aký bude mať šírenie nákazy vplyv na stavebnú produkciu.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) predpokladá, že následky ochorenia koronavírus sa môžu prejaviť aj na produkcii stavebníctva. Zatiaľ však nevie odhadnúť ich možný celkový rozsah. "Je zrejmé, že akékoľvek narušenie plynulosti prípravy a harmonogramu realizácie stavby, napríklad, pre prechodný nedostatok pracovných síl a dodávok stavebných materiálov a výrobkov sa podpíše na podnikovej produktivite negatívne," uviedol pre agentúru SITA prezident ZSPS Pavol Kováčik. V súčasnosti však podľa neho nemajú žiadne hodnoverné podklady, z ktorých by sa dalo zodpovedne vyvodiť, aký bude mať šírenie nákazy vplyv na stavebnú produkciu. "Presnejšie, ako veľký bude takýto dopad," poznamenal.

Situáciu z dôvodu šírenia koronavírusu podľa šéfa zväzu stavebných podnikateľov nemožno podceňovať, ale určite ani nie je správne prijímať paušálne, bezzubé a paniku vzbudzujúce opatrenia. "Pri práci na stavbách vo väčšine prípadov nepracuje spoločne v skupine veľký počet ľudí, ale sú rozptýlení na stavbe, z čoho vyplýva, že riziko prenosu koronavírusu je pri dodržiavaní zásad ochrany pred prenosom relatívne malé," priblížil Kováčik. Stavebné spoločnosti podľa neho v súčasnosti pre koronavírus neprijímajú žiadne zásadné opatrenia. Tie sú výlučne vecou manažmentu stavebných firiem v závislosti na poznaní reálneho stavu vecí a podmienok na konkrétnych stavbách, vo výrobných halách či na stavebných dvoroch.

"Aktuálne sú pre Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, vzhľadom na aktuálnu situáciu, najväčším otáznikom pripravované sprievodné aktivity na veľtrhu Coneco - Racioenergia," upozornil Kováčik v spojitosti so stavebným veľtrhom, ktorý je plánovaný v bratislavskej Inchebe 25. až 28. marca. "Túto otázku zväz v spolupráci s organizátormi sprievodných aktivít momentálne intenzívne rieši," dodal Kováčik. Ide podľa neho o konferenciu Fórum slovenského stavebníctva a súťaže žiakov stredných odborných škôl, ktoré sa majú konať 25. a 26. marca.

Prevzaté: zoznam.sk, SITA