Vytlačiť

Význam stavebníctva je podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) P. Kováčika ešte väčší ako v mimokrízovom období.

 Bratislava 25. marca (TASR) – Ešte v priebehu krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu treba v krátkej dobe obnoviť fyzické práce. Pre TASR to uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik. Význam stavebníctva je v teraz podľa neho ešte väčší ako v mimokrízovom období a môže zohrať významnú úlohu pri obnove ekonomického rastu po ústupe nového koronavírusu.

„Stavebné spoločnosti v súčasnosti pripravujú interné opatrenia pre obnovu práce na stavbách, ale aj v projekčných kanceláriách, samozrejme, v obmedzenom režime pri dodržaní maximálnej bezpečnosti zamestnancov a ich rodín,“ vysvetlil Kováčik.

Ako dodal, nejde len o úpravu pracovných a technologických postupov či vybavenie pracovníkov ochrannými prostriedkami. „Musia sa reštartovať dodávky materiálov, zvážiť možnosti opätovnej práce zahraničných pracovníkov pri dodržaní karanténnych postupov,“ vysvetlil Kováčik a podotkol, že obnoviť a prispôsobiť treba aj prevádzku ubytovní pre pracovníkov na stavbách.

Kováčik však upozorňuje, že komplikácie bude spôsobovať zanedbaná elektronizácia verejného stavebníctva. „Komunikácia stavebných a dotknutých úradov na Slovensku prebieha len v papierovej forme. Chýba nám napríklad taká samozrejmosť ako elektronický stavebný denník,“ vysvetlil Kováčik. V dnešnej situácii pandémie to teda znamená procesné prekážky a pre nutnosť papierového kontaktu aj zvýšené riziko šírenia nákazy nového koronavírusu.

Nová vláda by mala podľa Kováčika nedostatky urýchlene začať naprávať. V skrátenom období by mala vypracovať plán investičných priorít a mal by vzniknúť krízový scenár opatrení od Ministerstva dopravy a výstavby SR, ako rozpohybovať výstavbu na zastavených stavbách. „Ďalej je nutné zásadne urýchliť a sprofesionalizovať investičnú prípravu na prioritných stavbách Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správy ciest a Železníc Slovenskej republiky tak, aby bolo možné začať výstavbu prioritných stavieb čo najskôr,“ dodal Kováčik.

Ako dodal, veľa práce bude mať nová vláda aj pri nastavení novej koncepcie výstavby bytov na Slovensku, čo bude mať pre ekonomiku výrazný motivačný impulz.

Prevzaté z https://www.teraz.sk/ekonomika/p-kovacik-este-v-priebehu-krizy-tr/455300-clanok.html