Vytlačiť

Ako dodal, nová vláda má podľa neho neľahkú úlohu, keďže verejný finančný sektor na tom nie je dobre.

Bratislava 29. marca (TASR) – Z makroekonomického hľadiska spôsobila pandémia nového koronavírusu krízu ponuky aj dopytu zároveň. Pre TASR to uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik. Podľa neho doteraz ešte žiadna ekonomická kríza nedokázala tak rýchlo a v takom rozsahu ochromiť ekonomiku ako pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené opatrenia.

Obyvatelia v domácej karanténe na jednej strane prestali produkovať, na strane druhej odložili väčšie výdaje,“ vysvetlil Kováčik. Medzi odložené výdavky patria aj stavebné opravy a investície, čo negatívne ovplyvňuje stavebný priemysel.

Koleso ekonomických dôsledkov zníženej spotreby sa postupne roztáča a finančný tok sa rýchlo spomaľuje,“ dodal Kováčik. Ako ďalej uviedol, výpadok príjmov sprevádzajú zvýšené náklady na riešenie akútnych prípadov a na karanténne opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nákazy novým koronavírusom. „Ak to bude trvať dlhšie, nastane zásadný problém: slovenskou ekonomikou sa prevalí vlna bankrotov, pričom prví na rade budú malé firmy a živnostníci, a títo v stavebníctve tvoria až 30 %,“ zdôraznil Kováčik.

Ako dodal, nová vláda má podľa neho neľahkú úlohu, keďže verejný finančný sektor na tom nie je dobre. „Predchádzajúca vláda sa, bohužiaľ, správala nezodpovedne a ani v konjunktúre nehospodárila s rozpočtovými prebytkami a nezanechala dnes tak potrebnú fiškálnu rezervu na horšie časy,“ vysvetlil.

Prevzaté z https://www.teraz.sk/ekonomika/p-kovacik-pandemia-sposobila-kriz/456375-clanok.html