Vytlačiť

eurostav-pribeh-zimneho-stadionaKaždá budova, každá stavba má svoj príbeh. Aj Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave má svoj príbeh. Viac ako sedemdesiatročná história tejto mestskej hokejovej haly, ktorá v posledných dvoch rokoch výrazne zmenila svoju podobu, si určite zaslúži, aby sa okolnosti jej premeny a celý proces rekonštrukcie zachytili v ucelenej knižnej podobe. Podnet k vzniku tejto knižky dala spoločnosť Ingsteel, generálny dodávateľ rekonštrukcie a dostavby mestskej hokejovej haly. Hlavným impulzom k tomu boli blížiace sa Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa konali koncom apríla 2011. Prvýkrát v histórii svetového šampionátu v ľadovom hokeji sa miestom diania stalo práve Slovensko, konkrétne hokejové haly v Bratislave a v Košiciach. Práve v dôsledku toho bol ostatné dva roky v lokalite Zimného štadióna O. Nepelu živý stavebný ruch. S rekonštrukciou sa začalo v máji 2009. Za necelé dva roky sa stará podoba zimného štadióna postupne zmenila na novú modernú halu, ktorej kapacita sa z takmer 8 300 miest na sedenie zvýšila na približne 10 000.

Premena „starej dámy“, ktorá už len z posledných síl vládala plniť požiadavky, aké sú na hokejové mestské haly v dnešnej dobe kladené, bola už nevyhnutná. Jej rekonštrukciu urýchlilo práve rozhodnutie, že sa v nej budú konať majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011.

Prečo sa nakoniec rozhodlo, že sa v Bratislave nebude stavať k svetovému šampionátu nová hokejová aréna? Aké okolnosti vstupovali do celého procesu prípravy a realizácie rekonštrukcie Zimného štadióna O. Nepelu a výstavby nových tréningových hál? Ako vznikal architektonický návrh rekonštruovanej haly? Ako sa postupovalo pri samotnej rekonštrukcii? Aké zaujímavé konštrukčné riešenia, stavebné postupy a technológie boli použité pri rekonštrukcii haly? Aké parametre bude mať a ako bude fungovať? Na tieto a ďalšie otázky môžete nájsť odpovede v tejto knižke, ktorej dôležitou súčasťou je obrazová dokumentácia, ktorá zachytáva celý priebeh, ale aj konečný stav rekonštrukcie a dostavby zimného štadióna a nových tréningových hál. Kniha vznikla na základe stretnutí a autentických výpovedí rozhodujúcich subjektov, ktoré sa na príprave, projektovaní a výstavbe štadióna podieľali.

Rekonštrukciu zimného štadióna sprevádzal živý záujem médií. Keďže ide o verejnú stavbu, financovanú z verejných zdrojov, je to pochopiteľné. Navyše, práve ona bola hlavným dejiskom svetového šampionátu v ľadovom hokeji, a teda sa stala aj hlavným reprezentantom a logom Slovenska pred svetom. Preto záujem médií bol a je oprávnený.

Aj táto knižka má prispieť k lepšej informovanosti verejnosti o celom procese prípravy a realizácie rekonštrukcie a dostavby zimného štadióna a verím, že splní svoj účel a že sa čitatelia v nej dozvedia o všetkom, čo ich v súvislosti s rekonštrukciou a dostavbou Zimného štadióna O. Nepelu zaujímalo a zaujíma. Ako už bolo spomenuté, kniha vznikla na základe autentických výpovedí ľudí, ktorí sa podieľali na príprave a výstavbe zimného štadióna, a ja by som im na tomto mieste rada poďakovala za ich čas, ktorý mi ochotne venovali.

Ďalšie informácie na www.eurostav.sk