Vytlačiť

teraz.sk | 11.11.2018 Strana: 0 | Téma: Stavebné firmy

Podľa informácií zväzu firmy medzi faktory, ktoré obmedzujú rast stavebnej produkcie, radia najmä finančné obmedzenia, nedostatok zamestnancov a nedostatočný dopyt.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Za nedostatkom stavebných kapacít pre bytovú výstavbu sa môže skrývať fakt, že ceny stavebných prác, aj v bytovej oblasti, jednoducho stúpajú. A na stavebnom trhu je čoraz ťažšie nájsť pre túto oblasť lacnejšie firmy. Uviedol to pre TASR prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik.

Nahráva tomu aj skutočnosť, že podiel na oprave a údržbe bytového fondu sa pohybuje v rozmedzí 25 % až 29 % a časť stavebných kapacít sa presúva tam, doplnil. O cene stavebných prác prezident ZSPS povedal, že v priemere od začiatku roka medziročne vzrástli. "Ceny stavebných prác sa v poslednom období len doťahujú na úroveň ostatných výrobných sektorov. Dá sa preto zodpovedne predpokladať ich ďalší prirodzený rast," konštatoval s tým, že ceny materiálov v priemere medziročne stúpli o približne 4,5 % a je predpoklad, že budú ďalej rásť.

Podľa informácií zväzu firmy medzi faktory, ktoré obmedzujú rast stavebnej produkcie, radia najmä finančné obmedzenia, nedostatok zamestnancov a nedostatočný dopyt, nedostatok stavebného materiálu len z časti. "Z hodnotenia súčasnej celkovej úrovne objednávok v stavebníctve, na základe informácií zo Štatistického úradu SR a členov ZSPS, vyplýva, že 22 % respondentov ju označilo za nedostatočnú, a teda z celoslovenského hľadiska nemôžeme hovoriť o prehrievaní, aj keď v niektorých regiónoch takáto situácia môže nastať," uviedol prezident zväzu Kováčik.

V diskusii o novostavbách spolumajiteľ developera ITB Development Ivan Rolný počas Realitného fóra (7.11.) v Bratislave povedal, že v súčasnosti nie je prehriatie v oblasti cien bytov, ale skôr stavebných kapacít. "Keď chceme začať s výstavbou nového projektu, máme problém osloviť stavebnú firmu s voľnými kapacitami, ktorá v priebehu pár mesiacov ide do projektu a začne s výstavbou," konštatoval Rolný s tým, že takéto firmy majú záujem stavať haly alebo štátne objednávky. Ak prídu na trh nové projekty, bude ich cena už obsahovať náklady za poplatok za rozvoj a ceny stavebných prác, ktoré za posledný rok výrazne stúpli.

V súvislosti so stavebnými kapacitami citovala v aktuálnej kvartálnej analýze slovenského stavebníctva za 3. štvrťrok 2018 spoločnosť CEEC Research riaditeľa spoločnosti Hochtief SK Miroslava Beku. "Pri výkonoch v tomto roku už stavebné firmy pociťujú nedostatok kapacít, čo sa v nasledujúcom roku ešte viac prejaví, a stavebné spoločnosti, dodávatelia materiálu a mechanizmov sa budú musieť vyrovnať s týmto stavom," uviedol riaditeľ Beka.