Vytlačiť

Na Slovensku je výstavba diaľnic dlhodobým problémom. O tom, ako ich riešiť, diskutovali na HNClube odborníci.

Výstavbu diaľnic na Slovensku zdržiavajú rôzne problémy. V diskusii HNClub sa na tom zhodli minister dopravy Andrej Doležal,šéf diaľničiarov Vladimír Jacko, prezident zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik a šéf výskumného ústavu dopravného Vladimír Palčák. 

Najrôznejšie problémy sú vypuklé najmä pri dvoch rozostavaných úsekoch diaľnice D1. Ide o úsek Lietavská Lúčka - Dubná skala s tunelom Višňové a obchvat Ružomberka a teda úsek Hubová - Ivachnová.

Pri prvom spomínanom došlo už kvôli problémom a nedodržiavaniu kontraktov k výmene zhotoviteľa. Dnes minister Doležal otvorene pripúšťa podobný postup aj na úseku Hubová - Ivachnová. 

"Nebude to rozhodnutie ministra dopravy ani NDS-ky, pôjdem s tým na vládu," povedal Doležal s tým, že sa situácia výstavby tohto úseku bude riešiť zrejme už v najbližších týždňoch.

Rezort v súčasnosti čaká na vyčíslenie konečnej ceny celého diela. "S tým pôjdem za premiérom a na vládu," povedal Doležal. 

Za kritický problém tohto úseku označil to, že niekto v minulosti na jeho výstavbu podpísal bianco šek. "Niekedy to vyzerá tak, že zhotoviteľ išiel okolo Ružomberka, postavil tam diaľnicu a vypýtal si faktúru," opísal zjednodušene problémy Doležal.

Úsek Hubová - Ivachnová má 15 kilometrov a jeho súčasťou má byť tunel Čebrať. Stavať sa začal v roku 2013 a podľa Doležala ide o jeden z technicky najnáročnejších úsekov v Európe. Dokončenie stavby sa niekoľkokrát odkladalo.

Celý článok nájdete na https://slovensko.hnonline.sk/14955537-kritickemu-useku-d1-hrozi-scenar-visnoveho-pripustil-na-hnclube-dolezal-o-zmene-rozhodne-vlada