Vytlačiť

Vyšší dopyt ako ponuka. Táto veta platí nielen na trhu nehnuteľností, ale aj v stavebníctve. Kedy je vhodný čas na začatie výstavby domu? Použitie ktorých materiálov vám môže zabezpečiť nižšiu cenu stavby a aké sú cenové vyhliadky na rok 2022?

Dopyt po stavebných materiáloch rastie, ich ponuka je obmedzená a ceny sa zvyšujú. Podľa slov prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavla Kováčika sa v priemere cena výstavby rodinných domov zvýšila minimálne o 30 %. Inflácia ešte na Slovensku podľa prognóz NBS nedosiahla vrchol, preto sa ceny stavebných materiálov zrejme ešte budú hýbať smerom nahor.

Čas sú peniaze

„Dramaticky sa skrátila platnosť cenových ponúk oproti minulému, ale aj oproti predchádzajúcim rokom. Dodávateľ dá cenovú ponuku firme, avšak vyčíslená cena za materiál má platnosť len pár dní. Buď to klient vezme a stavebná firma materiál zarezervuje, alebo sa po uplynutí termínu musia všetky strany dohodnúť nanovo,“ vysvetlil Kováčik.

Ak ponuku odsúhlasíte v danom termíne, cena sa zafixuje a vás sa prípadné zvýšenie cien vstupov v čase distribúcie nedotkne. Určite je však dobré si u firmy, ktorá bude vašu nehnuteľnosť stavať, zistiť, koľko dní máte na rozmyslenie.

Najdrahšie materiály

Podľa údajov Štatistického úradu ceny stavebných materiálov v októbri 2021 medziročne vzrástli o 22,9 %. V priemere od začiatku roka 2021 ceny týchto materiálov medziročne vzrástli o 9,2 %.

„Najviac zdražela oceľ a plasty. Pri materiáloch z kovu sa bavíme až o 150-percentom náraste ceny, ceny za granulát plastov vzrástli zhruba o 50 %. U tehál cenový nárast nebol tak výrazný, ide približne o 20 %, no vo všeobecnosti je ich nedostatok na trhu. Dostali sme sa teda do fázy, kde sme svedkami nárastu cien a zároveň nedostatku materiálov,“ hovorí prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

Aktuálne teda nie je možné určiť, z akých materiálov sa po finančnej stránke oplatí najlepšie postaviť dom. No podľa zväzu aktuálne patrí medzi cenovo najpriaznivejšie materiály  drevo.

Predikcia na rok 2022

Slovensko sa v rámci plánu obnovy zaviazalo k zníženiu uhlíkovej stopy, zmeny nastanú aj v stavebníctve. V horizonte desiatich rokov prejdú jednotlivé stavebné materiály inováciami.

„Prídu nové technológie, výrobné postupy. Budú nové druhy cementov, ktoré budú mať nižší podiel oxidu uhličitého pri výrobe, čo spôsobí, že cena sa navýši. Okrem toho však bude aj tempo výstavby trvať dlhšie, pretože tento betón bude tvrdnúť dlhšie,“ upozornil Kováčik.

Inovácie v stavebníctve, zmeny v daňovej politike a pretrvávajúca koronakríza pôjdu ruka v ruke. A teda nielen pri kúpe nehnuteľnosti, ale aj pri stavbe domov, by ste zbytočne vyčkávať nemali.

„Myslím si, že v roku 2022 sa dynamika rastu cien stavebných materiálov postupne zníži, ich cena už o desiatky percent rásť nebude. Lacnejšie, ako sú momentálne, však nebudú. Kto môže, mal by začať stavať čo najskôr,“ dodal Pavol Kováčik.

 

Prevzaté z https://www.forbes.sk/rada-c-12-ceny-materialov-rastu-kedy-je-najvhodnejsi-cas-na-stavbu-domu/