Vytlačiť

Samosprávy majú rôzne skúsenosti s obstarávaním stavebných prác počas pandémie. Ako to ovplyvní slovenské čerpanie financií z EÚ?

V marci 2022 bude rok odkedy začali stúpať ceny stavebných materiálov kvôli celosvetovej pandémii koronavírusu. Po uvoľnení opatrení chceli stavbári pokračovať v prácach, ale materiál chýbal alebo vôbec nebol k dispozícii kvôli nedostatočnej výrobe. Ceny v niektorých prípadoch vystrelili hore alebo opakovane stúpali.

Konjunkturálny prieskum v stavebníctve za január 2002 uvádza, že na základe objednávok majú firmy zabezpečenú prácu v priemere na 9,6 mesiacov. Najvyššiu zásobu práce podľa veľkostných kategórií majú podniky s 500 a viac zamestnancami (14,2 mesiacov).

Z hľadiska výrobného zamerania sú to podniky, ktoré realizujú  inžinierske stavby (13,1 mesiacov). Z územného hľadiska podľa zistení Štatistického úradu SR v uvedenom prieskume mali najviac zazmluvnených objednávok respondenti so sídlom v Bratislavskom kraji (12,4 mesiacov) a najmenej v Trenčianskom (5,2 mesiacov) a Trnavskom kraji (3,5 mesiacov).

TREND sa venoval téme stúpajúcich cien v rozhovore s podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie Jaroslavom Lexom. Teraz dal priestor Zväzu stavebných podnikateľov (ZSPS) a samosprávam.

Súkromný sektor, developeri, rieši takýto stav dodatkami ku zmluvám a predĺžení termínu výstavby, v krajnom prípade si nájde iného zhotoviteľa stavby. Je to procesne jednoduchšia cesta v porovnaní s verejnou správou, ktorej investície tiež zasiahli radikálne zmeny v cenách. Týka sa to rozostavaných projektov, ku ktorým boli verejné obstarávania ešte pred pandemickým rokom 2020, aj verejných obstarávaní v príprave.

Celý článok nájdete na https://reality.trend.sk/verejny-priestor/stavebni-podnikatelia-chcu-zmluvach-zohladnit-rast-cien-chystaju-vzorec-metodiku