Vytlačiť

Pri pomalom tempe čerpania sa môže stať, že veľká časť finančných prostriedkov prepadne a Slovensko ich bude musieť vrátiť Bruselu.

Tridsaťtri miliárd eur zo zdrojov Európskej únie čaká najbližšie roky na to, aby ich Slovensko vyčerpalo. Republiková únia zamestnávateľov však upozorňuje, že obrovský objem peňazí v hodnote približne tri miliardy eur sa pri súčasnom nastavení systému vláde pravdepodobne nepodarí vyčerpať. Dôvodom sú príliš prísne kontrolné a prehnane administratívne náročné procesy.

Čistý prispievateľ

Aktuálne slovenská vláda zo zdrojov EÚ ročne priemerne vyčerpá približne len 1,2 miliardy eur.

„Pri takomto pomalom a nízkom tempe čerpania hrozí, že veľké množstvo finančných prostriedkov prepadne a Slovensko ich bude musieť vrátiť naspäť do Bruselu. Je preto na mieste položiť si otázku, čo je potrebné zmeniť, aby sa z našej krajiny nestal len čistý prispievateľ do rozpočtu EÚ,“ upozorňuje prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Práve tento a budúci rok pritom budú pre Slovensko z hľadiska čerpania zo zdrojov EÚ kľúčové. Naša vláda má zabezpečiť čerpanie vo výške približne 12 miliárd eur.

Matematika je jednoduchá. Ide o dočerpanie zo schém EÚ fondov na roky 2014 až 2020 vo výške osem miliárd eur, začatie čerpania zo schém EÚ fondov na roky 2021 až 2027 vo výške 1,3 miliardy eur, ako aj o pomerné čerpanie zdrojov z plánu obnovy a odolnosti v hodnote 1,5 miliardy eur a zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky, kde ide o jednu miliardu eur.

Napriek tomu však samotné ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) vo svojich analýzach uvádza, že v tomto roku Slovensko úspešne vyčerpá zhruba len 1,8 miliardy eur a v budúcom roku zase približne 6,2 miliardy eur.

„To je extrémny, dokonca až nereálny objem finančných zdrojov na jeden rok a hrozí, že naša krajina reálne nebude schopná vyčerpať až viac ako tri miliardy eur,“ upozorňuje Kiraľvarga.

V čom je problém na strane Slovenska?

RÚZ kritizuje hlavne veľmi pomalé čerpanie zdrojov a zlé nastavenie procesov. Podľa člena Dozornej rady RÚZ a prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavla Kováčika zlyhávajú nielen pri verejnom obstarávaní, ale aj pri realizácii samotných investícií.

„Napriek tomu, že verejné obstarávanie by mohlo byť ‚zvládnuté’ už za tri mesiace a investície by sa dali zrealizovať už za polroka až rok, pretrvávajúcou praxou na Slovensku je, najmä pri stavebných zákazkách, že len verejné obstarávanie zaberie približne deväť mesiacov, na uskutočnenie investícií sa potom neraz čaká až dva či tri roky,“ vysvetľuje.

Ministerstvo investícií hovorí, že v praxi dochádza k nedočerpaniu projektov z rôznych dôvodov.

„Môže ísť o úsporu po uskutočnení verejného obstarávania, udelenie finančnej korekcie prijímateľovi, ktorý musí vrátiť alebo nedostane vyplatený celý grant z dôvodu porušenia zmluvných či legislatívnych podmienok alebo aktuálne najmä nemožnosť zrealizovať naplánované aktivity pre pandemickú situáciu,“ vysvetľuje tlačový odbor.

MIRRI tvrdí, že samotné nedočerpanie nie je problém, ak je táto skutočnosť známa v čase, keď má ministerstvo možnosť presunúť tieto peniaze na nové projekty s absorpčnou kapacitou.

Komplikácie nastávajú, keď sa tieto úspory na projektoch vyskytujú v čase, keď už nie je dostatočný priestor na vyhlasovanie výziev a úspešnú realizáciu nových projektov.

Rezort však upozorňuje, že nie všetko je na jeho bedrách, nevyhnutná je aj uvedomelosť prijímateľov, od ktorých sa očakáva, aby zvážili svoje schopnosti na dočerpanie celej pridelenej alokácie.

Prevzaté z https://focus.hnonline.sk/ekonomika/tema/956-slovensko-nestiha-cerpat-eurofondy-prist-mozeme-o-miliardy-budeme-cisty-prispievatel