Vytlačiť

Nedostatok Ukrajincov môže spôsobiť na našich stavbách problémy. Tí sú početne zastúpení najmä v menších subdodávateľských firmách.

Počuť ukrajinčinu na slovenských stavbách nie je nič výnimočné. Podľa oficiálnych zdrojov tu síce pracuje len niekoľko tisíc ľudí zo susednej krajiny, no v skutočnosti ich je podstatne viac.

To môže mať vzhľadom na všeobecnú mobilizáciu na Ukrajine výrazný vplyv aj na ďalší vývoj na našom stavebnom trhu a odlev zamestnancov môže spôsobiť na stavbách problémy.

Podľa analytika Rastislava Cenkého už menšie firmy naznačujú, že to môže pri výstavbe znamenať problémy.

„Máme množstvo Ukrajincov, ktorí keď začnú dostávať povolávacie rozkazy, tak sa budú vracať domov,“ povedal. Vo väčšine prípadov ide o ucelené partie, ktoré robia na stavbách ako subdodávatelia.

Problémy môžu mať aj diaľnice

„Očakávame, že značná časť Ukrajincov nám odíde či už povinne alebo dobrovoľne. Tým, že je to prvý týždeň, sa to ešte tak výrazne nedialo, ale ak by konflikt trval dlhšie, čo podľa aktuálnych správ asi bude, očakávam, že ten odlev nastane,“ potvrdzuje šéf Zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik, ktorý dodáva, že to môže mať dôsledky aj na veľké štátne zákazky, ako sú diaľnice a železnice.