Vytlačiť

Tehly sú drahé, sťaby boli zo zlata, alebo lacno už raz bolo a tak skoro nebude

Stavať už dávno nebolo drahšie ako dnes a všetko nasvedčuje tomu, že ani zajtra sa situácia nezlepší. Práve naopak. Viac ako pred rokom platíme za železo, drevo, ale aj za cement, tehly a plasty. Cena prakticky každého materiálu a komponentu potrebného na stavbu za posledné mesiace vzrástla doposiaľ nevídaným tempom.

Dôvodov, pre ktoré sa v stavebninách prepisujú cenovky, je viacero a, žiaľ, spojili sa všetky v krátkom čase. Priemysel oslabený vírusom nestíhal vyrábať dostatočne rýchlo, aby pokryl dopyt. Rovnako rýchlo ako nákaza následne rástli ceny výrobných vstupov, energií a dopravy. Zarážajúce sumy na faktúrach za tehly, okná, izolácie, ale aj stavbárske práce sú tak nevyhnutným vyústením neblahého sledu udalostí.

Ceny stavieb narastú až o tretinu

Ohlasy trhu znejú jednoznačne. Až 96 percent stavebných firiem oslovených v rámci vlaňajšieho prieskumu spoločnosti CEEC Research uviedlo, že na svojom podnikaní pocítili vplyv zdražovania stavebných materiálov. A že nešlo o zanedbateľné zdražovanie, potvrdzujú aj dáta Štatistického úradu Slovenskej republiky. Podľa poslednej kvartálnej analýzy cien v stavebníctve boli na konci vlaňajška ceny stavebných materiálov až o 23 percent vyššie než na konci roka 2020.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta ZSPS nájdete na https://www.trend.sk/trend-archiv/stavebne-plany-praskaju-vysokych-rastucich-cien