Vytlačiť

Takmer tretina slovenských domov má 40 až 60 rokov. K úspore energií im môžu pomôcť rozumné návyky, drobné vylepšenia kúrenia či izolácie

Na Slovensku je viac ako milión rodinných domov, ale len málo z nich je skutočne úsporných. Z minuloročného sčítania domov a bytov, ktoré robil Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) vidieť, že Slováci žijú vo viac ako 1 081 293 rodinných domoch, z toho 40 percent bolo postavených pred rokom 1960 a takmer 70 percent pred rokom 1989.

To znamená, že domy na Slovensku reálne majú prevažne od 40 do 60 rokov, prípadne viac, pričom ich zmena na úsporné bývanie si vyžiada veľké investície.

Trendy výstavby sa za ten čas, keď boli domy postavené, výrazne zmenili a ešte väčší dôraz sa na úsporné bývanie kladie aj v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu a reálneho odpájania sa od ruských zdrojov. Hľadajú sa iné možnosti i cesty, ako zmeniť energetickú efektívnosť, čo však nebude jednoduché a bude to výrazne drahé.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta si môžete prečítať tu https://www.trend.sk/financie/mnohych-slovakov-prekvapi-kadial-im-najviac-utekaju-peniaze-mozu-mat-dom-ktory-setri-energie