Vytlačiť

Obce nevedia, čím sa pri uzatváraní dodatkov s firmami riadiť.

Na problémy s čerpaním eurofondov z dôvodu stúpajúcich cien stavebných materiálov a pohonných látok sa obce a mestá sťažujú už dlhšie.

Mnohé samosprávy v posledných mesiacoch zistili, že európske dotácie im pre infláciu nestačia na pokrytie nákladov spojených s realizáciou ich projektu.

Problém má vyriešiť novela zákona o eurofondoch, ktorá v polovici mája prešla parlamentom. K existujúcej zmluve o nenávratnom finančnom príspevku (dotácii) bude možné vystaviť dodatok, v ktorom sa zohľadní súčasné stúpanie cien.

"Nemôžeme si dovoliť stopnúť rekonštrukcie škôl, škôlok, budovanie nových ciest, cyklotrás či modernizácie nemocníc," vyhlásila ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) po schválení novely.

Napriek tomu si obce a mestá ešte nemôžu vydýchnuť. Najbližších pár mesiacov si stále budú musieť s eurofondmi poradiť najmä samy. Štátnym úradom totiž na vykonanie novely zákona chýba detailný návod.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta nájdete na https://index.sme.sk/c/22922573/inflacia-brzdi-eurofondy-novela-veronika-remisova.html