Vytlačiť

BRATISLAVA. Horúčavou rozžeravené kovové dvere, za ktorými vrie vzduch s nameranou teplotou vyše 100 stupňov Celzia, nemohla stará elektrická trafostanica vydržať

"To trafo skutočne roztrhlo," hovorí o nehode z minulého leta v Bratislave odborník Andrej Janák. Bez elektrického prúdu zostala aj kancelárska budova pre desaťtisíc ľudí.

Janák varuje, že pod vplyvom aktuálnych vysokých teplôt hrozí poškodenie stoviek najmä starších trafostaníc po Slovensku.

Len tretíkrát v histórii meraní vystúpila teplota na Slovensku na 40 stupňov Celzia. Vlaky musia v tropickom počasí spomaľovať, keďže koľajniciam hrozí, že ich teplo skriví. Bratislavské letisko každé tri hodiny kontroluje obe svoje vzletové a pristávacie dráhy, aby sa ubezpečilo, že ich teplo nepoškodilo.

Vysoké teploty majú vplyv aj na fungovanie jadrových elektrární či výstavbu, kde by práve teraz nedodržanie postupov mohlo viesť aj k vážnemu poškodeniu nosných konštrukcií. Denník SME tieto oblasti na Slovensku zmapoval.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta nájdete na https://domov.sme.sk/c/22966036/horucavy-uz-roztrhli-trafostanicu-aj-na-slovensku-v-pohotovosti-su-letiska-zeleznice-aj-jadrove-elektrarne.html