Vytlačiť

Vyrovnanie spotreby elektrickej energie počas celého dňa je cieľom projektu BungEES s podporou financovania z Európskej únie. Bude pripravovať a testovať smart riešenia na zníženie spotreby počas energetických špičiek, ktoré poháňajú cenu elektriny.

Podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) projekt pripravilo medzinárodné konzorcium obsluhujúce vyše 10 miliónov odberateľov elektrickej energie, väčšinou domácností v Grécku, vo Francúzsku, v Portugalsku, Slovinsku, Škótsku, Španielsku a Taliansku.

Riešenie chcú priniesť aj na Slovensko

Profesijná organizácia zamestnávateľov v domácom stavebníctve má v spomínanom konzorciu zastúpenie so zámerom priniesť takéto riešenia aj na Slovensko. Projekt by podľa plánu mali začať realizovať ešte v tomto roku, v priebehu jedného až dvoch mesiacov, teda najneskôr od 1. novembra 2022.

„Tieto riešenia sú postavené na kombinácií opatrení energetickej efektívnosti s využitím decentralizovanej výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, úložísk elektriny, hybridných systémov, elektromobility a systémov odozvy dopytu,“ uviedol pre agentúru SITA prezident ZSPS Pavol Kováčik.

„Projekt pripraví aj zodpovedajúce obchodné modely a súbor zmluvných riešení tak, aby mohli byť rýchlo uvedené v spomínaných krajinách do praxe,“ priblížil v súvislosti so stretnutím odborníkov k Zelenej dohode pre budovy počas uplynulého týždňa.

Navrhované opatrenia EÚ

„Teraz je čas, aby spotrebitelia ťažili z nízkych nákladov na nízkouhlíkové zdroje energie,“ povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová k pripravovaným opatreniam EÚ. Jedným z ďalších navrhovaných opatrení je práve určenie „povinného cieľa“ na obmedzenie spotreby energie počas špičkových hodín, keď sa úloha plynu stáva predimenzovanou a účty za elektrinu narastajú.

Článk je prevzatý z https://www.webnoviny.sk/venergetike/projekt-bungees-bude-s-podporou-eu-pripravovat-a-testovat-smart-riesenia-na-znizenie-spotreby-elektriny-v-spickach/