Vytlačiť

18.10.2022 | Cena stavebného recyklátu odráža jeho kvalitu a náklady na úpravu vstupného materiálu.

Budúcnosť stavebných materiálov má byť založená na ich recyklovateľnosti. Nielen legislatívna povinnosť recyklácie, ale aj ekonomická výhodnosť používania recyklátov má vyústiť do zníženia produkcie najobjemnejšej časti všetkého odpadu.

Motivovať stavebné firmy k reálnemu zhodnocovaniu stavebných odpadov nebude ľahké. Hoci legislatívne podmienky sa novelou zákona o odpadoch zmenili, firmy sa budú stále rozhodovať aj na základe ekonomických faktorov, ktoré ozajstnej recyklácii nie vždy prajú.

O problémoch a výzvach pri využívaní, zhodnocovaní a recyklácii stavebného odpadu hovorila na konferencii Odpadové hospodárstvo 2022 Zuzana Krajčovičová, envirošpecialistka Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

V článku sa dozviete:

Cena recyklovaného odpadu

Cena stavebného recyklátu odráža jeho kvalitu. Ak chce spracovateľ dosiahnuť vyššiu kvalitu, sú potrebné aj vyššie náklady na úpravu materiálu. Drvenie, triedenie vyžadujú dodatočné technológie, ktoré zabezpečia čistotu a vhodný rozmer recyklátu.

Celý článok si môžete prečítať na https://www.odpady-portal.sk/Dokument/107056/najvacsie-vyzvy-recyklacie-stavebneho-odpadu.aspx