Vytlačiť

3.1.2023 |Z pohľadu výsledkov bol rok 2022 pre stavebníctvo na Slovensku rokom stabilizácie. Stavebná produkcia po troch rokoch kumulovaného prepadu o viac ako 25 percent prestala klesať

Nestabilita cien stavebných materiálov a energií sa bude v roku 2023 zmenšovať, avšak ceny sa už nevrátia na predkrízovú úroveň.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) to predpokladá v súvislosti s dramatickým zvýšením cien energií, stavebných materiálov a výrobkov v uplynulých dvoch rokoch.

Enormný nárast cien

„Zasiahlo to domáce aj medzinárodné trhy. Ide o enormný nárast cien, ktorý bol spojený aj s nedostatkom niektorých materiálov. Aj v súčasnosti evidujeme zvýšené ceny stavebných materiálov od 20 percent až do 150 percent k cenovej úrovni roka 2020,“ priblížil pre agentúru SITA prezident profesijnej organizácie stavbárov Pavol Kováčik.

ZSPS preto vlani pripravil návrhy metodických pokynov na riešenie nárastu cien stavebných materiálov pri dopravných a pozemných stavbách. V súčasnosti spolu s Ministerstvom dopravy SR riešia praktické otázky implementácie najmä metodického pokynu na realizovaných stavbách, pretože od jeho vydania vlani v septembri do súčasnosti zatiaľ nebol rozsiahlejšie uplatnený tak, ako sa predpokladalo.

„Z pohľadu výsledkov bol rok 2022 pre stavebníctvo na Slovensku rokom stabilizácie. Stavebná produkcia po troch rokoch kumulovaného prepadu o viac ako 25 percent prestala klesať. To dáva predpoklad pre mierny optimizmus do roku 2023,“ zhodnotil Kováčik.

Celý článok si môžete prečítať na https://www.trend.sk/spravy/navrat-cien-materialov-energii-uroven-pred-krizou-stavbari-neocakavaju