Vytlačiť

Obce a mestá pochybujú, či má štát nájomnú výstavbu v rukách, kompetencie prehodil inde. Cenová mapa bytov je zavádzajúca a schválená legislatíva vzbudzuje pochybnosti

Slovákov vraj čaká v najbližších rokoch 9-tisíc nájomných bytov v hodnote približne 1,5 miliardy eur. Takéto veľkolepé plány prezentujú vládni politici na čele s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (hnutie Sme rodina), ktorý túto myšlienku presadil v závere minulého roka aj do legislatívy.

Mnohí čakajú, kedy sa na trhu objavia prvé obrovské pozemky a začne na nich masívna výstavba, ako možno niekedy v časoch socializmu. Nič také sa neudeje, je to klam, na ktorí mnohí záujemcovia skočili. Realita je totiž iná.

Pri pohľade na vládou schválenú legislatívu a to, akým spôsobom sa dostala do praxe, je zrejmé, že v prvom rade ide o veľmi výhodný biznis. Najmä pre štát i pre dvoch investorov. Práve tí majú zabezpečiť výstavbu tisícov bytov s jasnými výhodami – s päťpercentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH) pri výstavbe a podporou nájomníkov, ktorí môžu získať od zamestnávateľov na štátom podporované bývanie príspevok oslobodený od dane z príjmov a odvodov.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta ZSPS Ing. Pavla Kováčika PhD., k téme nájdete na nasledovnom odkaze https://www.trend.sk/financie/sme-rodina-domace-firmy-vystavbe-statnych-najomnych-bytov-nepustila-niektore-davno-stoja