Vytlačiť

Obytné budovy budú musieť mať do roku 2030 nulové emisie, verejné budovy už o štyri roky skôr.

Až polovica budov v Európe potrebuje opravy. Dôvodom nie je len snaha o šetrenie energií, ale aj ohľad na životné prostredie. Všetky európske stavby by do roku 2033 mali na stupnici od A po F dosiahnuť aspoň stupeň energetickej účinnosti D. Konečným cieľom má byť do roku 2050 klimaticky neutrálna Európa.

Výbor Európskeho parlamentu pre priemysel (ITRE) preto odobril svoje stanovisko k smernici o energetickej hospodárnosti budov (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) – kľúčového zákona EÚ, podľa ktorého bude renovácia povinná.

Problémom je, že nehnuteľnosti prispievajú 36 percentami k produkcii emisií skleníkových plynov, keďže väčšina je vykurovaná fosílnymi palivami. Na spotrebe energie sa podieľajú 40 percentami. „Lídri vo všetkých odvetviach sú zodpovední za prijatie opatrení v oblasti emisií skleníkových plynov z nehnuteľností, aby zabezpečili pokrok v boji proti klimatickým zmenám,“ vyhlásil vedúci finančných a menových systémov Svetového ekonomického fóra Matthew Blake.

Cieľom nariadenia EPBD je spustiť „vlnu renovácie“ 130 miliónov budov v Európe, ktorá zahŕňa izoláciu a čistejšie zdroje vykurovania.

Väčšina je za

Európska komisia začala presadzovať revíziu klimatickej legislatívy v decembri 2021. „Parlamentná dohoda je dobrá pre ľudí a planétu,“ povedal Ciaran Cuffe, írsky poslanec za stranu Zelených v Európskom parlamente, ktorý pôsobí ako hlavný predstaviteľ parlamentu pri rokovaniach o tejto smernici. „Prvýkrát zavádzame povinné normy minimálnej energetickej hospodárnosti, ktoré musia spĺňať budovy, najviac plytvajúce energiou,“ povedal C. Cuffe.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta nájdete na https://www.trend.sk/spravy/europarlament-sprisnuje-pravidla-renovovat-byvanie-bude-povinnost-caka-to-aj-slovakov