Vytlačiť

Nárast cien stavebných materiálov sa spomalí, výstavba nových domov poklesne, chuť rekonštruovať bývanie porastie, prognózujú odborníci. Trendom bude energetická efektívnosť a snaha čo najviac ušetriť

Kto chce stavať nový rodinný dom, prípadne rekonštruovať súčasné bývanie, tomu energetická kríza, inflácia za vlaňajšok presahujúca 12,8 percenta, vysoké úroky pri hypotékach i úveroch, ale aj drahé stavebné materiály veľmi v tomto zámere neprajú. Hoci vláda, aktuálne v demisii, stihla schváliť niektoré legislatívne novinky, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť trh, je otázne, či sa plány z papiera vôbec pretavia do reality.   

Pri výstavbe v praxi pretrvávajú dlhodobé neriešené procesné komplikácie, potvrdzuje pre TREND Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS). „Aj pri bytovej výstavbe, aj pri výstavbe rodinných domov máme problém neúmerne dlhých a administratívne náročných povoľovacích procesov. Bohužiaľ, bežnou praxou sú nejasné územné plány miest a obcí a ich následné svojvoľné vykladanie úradníkmi na odboroch územného plánovania či stavebných úradoch. Bežné je i nedodržiavanie lehôt na vyjadrenia dotknutých orgánov a organizácií,“ podotýka pre TREND.

Ďalším, nie ojedinelým problémom, sú neskoordinované priority investícií správcov inžinierskych sietí s územným plánom mesta či obce v danom území. „Darmo majú v územnom pláne schválené rozvojové územie pre bytovú výstavbu, keď občan, ktorý si tam chce postaviť dom v súlade s územným plánom, nedostane súhlasné stanovisko od správcu siete na pripojenie napríklad na elektro alebo vodovodnú prípojku,“ dodáva prezident ZSPS.  Správca siete totiž na to často nemá nedostatočnú kapacitu a jej navýšenie plánuje až o päť alebo desať rokov.

Celý článok si môžete prečítať na https://www.trend.sk/financie/stavat-renovovat-investovat-pozrite-9-trendov-stavebnom-trhu-domy-budu-pre-bohatych