Vytlačiť

13.3.2023 | Diaľničiari prišli pred troma rokmi s revolučným nápadom rozdeliť zákazku na dokončenie kľúčového úseku pri Žiline na štyri menšie tendre. Tento plán sa však nenapĺňa podľa očakávaní a zdá sa, že v najbližšom čase postačia prvé dve časti diela. Na takmer 14-kilometrovom úseku tak nenájdete odpočívadlo a nebude mať ani vlastné stredisko údržby.

Presne pred štyrmi rokmi urobil štát pri našej najdôležitejšej diaľnici sporný krok. Rozviazal zmluvu s taliansko-slovenským zhotoviteľom Višňového. Dôvod? Práce viazli a za dielo si stavbári pýtali ďalšie desiatky miliónov eur. Potom prišlo bývalé vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti s nápadom súťažiť dokončenie úseku medzi Lietavskou Lúčkou a Dubnou Skalou v štyroch tendroch. Ušetriť sa tak mali finančné prostriedky aj čas. 

Nateraz to však vyzerá skôr tak, že štát si týmto rozhodnutím zavaril. Zatiaľ sa realizuje len prvá časť diela, a to samotná  diaľnica s tunelom. Druhý diel skladačky, technológia, sa ešte len súťaží. Ostatné dve tendre – na odpočívadlo Turie a stredisko údržby – sa mali začať stavať v tomto roku. Rezort však mení priority a tieto súčasti odkladá na neurčito.

Celý článok si môžete prečítať na https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96071815-dokoncenie-projektu-visnove-stat-odlozil-na-neurcito-dva-zo-styroch-tendrov-zmizli-z-planu