Vytlačiť

22.3.2023 | Vzhľadom na súčasný nedostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov by mohol byť riešením väčší príchod cudzincov najmä z krajín mimo Európskej únie, tvrdí prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik

V domácom stavebnom sektore chýba približne desaťtisíc pracovníkov v rôznych profesiách. Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik považuje nedostatok kvalifikovaných ľudí v tomto sektore aj za jeden z dôvodov predlžovania lehôt výstavby. Podľa odhadov pracuje v slovenskom stavebníctve zhruba 160-tisíc osôb, z toho okolo 115-tisíc zamestnancov a zvyšok sú živnostníci.

„Veľká časť živnostníkov je registrovaná prostredníctvom voľnej živnosti na zhotovovanie stavieb, ktorú má registrovanú podľa ministerstva vnútra 400-tisíc občanov Slovenska. Toľko ich, samozrejme, v stavebníctve nepracuje, len odhadujeme, koľko takýchto živnostníkov v stavebníctve pracuje,“ povedal v súvislosti so situáciou na stavebnom trhu Kováčik.

Nedostatok pracovníkov v stavebnom sektore

Podiel zahraničných pracovníkov v stavebnom sektore podľa šéfa profesijnej organizácie stavbárov predstavuje do 10 percent. Vzhľadom na súčasný nedostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov v odvetví by mohol byť riešením väčší príchod cudzincov najmä z krajín mimo Európskej únie. „Slovensko je priemyselná krajina, demografická krivka je nepriaznivá a bez ohľadu na to, koľko absolventov bude chýbať, bude potrebná aj migrácia do stavebníctva. Bez aktívnej migračnej politiky sa nepohneme a nakoniec tento problém rieši nielen Slovensko, ale celá Európska únia,“ podotkol Kováčik. Podľa neho to nie je iba slovenský problém, nedostatok pracovníkov aj v stavebníctve pretrváva v podstate vo všetkých štátoch únie.

Celý článok aj s vjadrením prezidenta ZSPS si môžete prečítať na: https://www.trend.sk/spravy/slovenskom-stavebnom-sektore-chybaju-tisice-kvalifikovanych-pracovnikov