Vytlačiť

17.4.2023 | Povoľovacie procesy patria podľa prezidenta Kováčika štátnej správe, so samosprávami majú naopak zlú skúsenosť

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) považuje za potrebnú profesionalizáciu povoľovacích procesov v stavebníctve, od myšlienky až po stavebné povolenie, realizáciu a kolaudáciu.

Zlá skúsenosť so samosprávami

Prezident profesijnej organizácie zamestnávateľov v stavebnom sektore Pavol Kováčik konkretizoval, že profesionalizovať treba určite územné konania, posudzovanie vplyvov na životné prostredie, stavebné konania, inšpekciu alebo dozorovú činnosť a kolaudačné konania. Aj preto podľa neho podporili vznik nového Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚÚPV).

„Máme za to, že povoľovacie procesy patria štátnej správe,“ povedal Kováčik. V súvislosti s novými zákonmi o územnom plánovaní a výstavbe, ktoré od apríla budúceho roka nahradia takmer polstoročný stavebný zákon, bude o povoľovaní stavieb po rokoch opäť rozhodovať štát a už nie mestá a obce. Podľa prezidenta ZSPS so samosprávami nebola v tejto oblasti historicky dobrá skúsenosť.

Celý článok si môžete prečítať na https://reality.trend.sk/verejny-priestor/stavbari-volaju-profesionalizacii-povolovacich-procesov