Vytlačiť

11.05.2023 | Stavebná produkcia bola v marci najnižšia od pandemického roku 2020. Pokles v infraštruktúre naznačuje sklz eurofondových stavebných projektov a odrazil sa v ňom aj vplyv počasia. Výstavbu budov zase tlmí pokles dopytu, nižšia investičná aktivita, vysoká inflácia či rast úrokových sadzieb.

Kto by nechcel mať hotovú cestu, dom či kúpeľňu. Stavebníctvo v tomto roku odštartovalo na pozitívnej vlne. Dynamika medziročného rastu stavebnej produkcie, ktorá dosiahla v prvom mesiaci objem vyše 388 miliónov eur, sa v januári vyšplhala až na dvojcifernú úroveň 15,4 percenta. Stúpla tak z decembrových štyroch percent. Išlo o najsilnejší medziročný nárast v sektore od januára 2018. Vo februári objem prác stúpol na 424 miliónov eur, v medziročnom porovnaní však išlo o zvýšenie už len o 9,2 percenta.

V marci však stavebníctvo očakávania o pokračovaní nastoleného tempa sklamalo. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu sa v porovnaní s februárom výrazne znížilo. „Po silnom úvode roka, keď stavebníctvo výdatne podporila aj teplá zima, sme mohli v marci pozorovať jeho kolaps.

Celý článok si môžete prečítať na https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96082476-politicke-sluby-pri-dialniciach-sa-nenaplnili-jeden-z-klucovych-sektorov-zaziva-kolaps