Vytlačiť

1.6.2023 | Zvyšovanie cien stavebných materiálov a energií má v roku 2023 ustupovať, no návrat do čias pred krízou čakať nemožno

Zdražovanie stavebných materiálov väčšine stavebných firiem za posledné mesiace poriadne skomplikovalo biznis. Ťažkosti pri výstavbe vlani pre zdražovanie pocítilo 71 percent stavebných firiem, 50 percent pripúšťa, že situácia sa nedala predvídať.

Ako vyplynulo z Polročnej štúdie slovenského stavebníctva H2/2022, ktorú spracovala analytická spoločnosť CEEC Research, viac ako polovica dopytovaných sa snaží prejsť na používanie alternatívnych stavebných materiálov. Výziev pre stavebný trh sa však črtá viac.

Situácia sa zlepšuje

V nasledujúcich mesiacoch by sa mala situácia podľa odhadov analytikov výrazne upokojiť. „Riešení sa v súčasnosti ponúka niekoľko. Medzi často skloňovanými môžem uviesť dotácie alebo lacné úvery pre investorov, dokonca sa diskutovalo o zastropovaní cien stavebných materiálov,“ prezrádza pre TREND výkonný riaditeľ CEEC Research Michal Vacek.

Celý článok aj s vyjadrením prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, Ing. Pavla Kováčika, PhD., MBA., si prečítate na: https://www.trend.sk/ekonomika/trh-stavebnymi-materialmi-mierne-stabilizuje-cenove-vykyvy-nemali-prekvapit