Vytlačiť
Firmám v stavebníctve bolo zadaných o 32,8 % menej verejných zákaziek ako vlani, ukazuje analýza CEEC Research.

Produkciu slovenského stavebníctva stále silne ovplyvňuje vývoj verejného obstarávania. Podľa údajov za 1. až 3. štvrťrok bolo vydaných 1 118 oznámení o stavebnej zákazke, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavovalo pokles o 23,6 %. Na celkovú produkciu slovenského stavebníctva, ktoré aktuálne prechádza stagnáciou +0,1 %, má významný vplyv predovšetkým hodnota zadaných zákaziek, ktoré boli už vysúťažené a zadané zhotoviteľom. Za 1. až 3. štvrťrok bolo zadaných o 32,8 % menej zákaziek ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Celkovo bolo za prvé tri štvrťroky tohto roka zadaných 815 verejných zákaziek. Vyplýva to z Polročnej štúdie slovenského stavebníctva H2/2023 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research.

Počet oznámení o verejnom obstarávaní klesol o 23,6 %

Z pohľadu objemu práce hrajú verejné zákazky v stavebníctve veľmi zásadnú úlohu a tvoria okolo 40 - 50 % stavebných výkonov. Sú nezastupiteľnou súčasťou kondície tohto sektora domácej ekonomiky. Slovenské stavebníctvo aktuálne prechádza stagnáciou +0,1 % (kĺzavý priemer stavebnej produkcie za posledných 12 mesiacov). Pre vývoj slovenského stavebníctva v tomto roku je dôležitým faktorom, ako investície štátu a ďalších verejných zadávateľov tvoria zásobu práce.

V januári až septembri 2023 bolo vydaných 1 118 oznámení o stavebnej zákazke, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavovalo pokles o 23,6 %. Ak by sme porovnávali iba nadlimitné zákazky, dostaneme medziročný rast počtu oznámení o zákazke o 15,3 %. Medziročné zmeny sú do určitej miery spôsobené vysokou porovnávacou základňou.

Celková predpokladaná hodnota oznámenia o stavebnej zákazke v januári až septembri 2023 predstavovala 2 574 mil. EUR a bol zaznamenaný jej medziročný pokles o 12,3 %. Pre nadlimitné zákazky klesla hodnota o 8,6 %. Aj v prípade hodnoty zákaziek bolo medziročné porovnanie ovplyvnené vysokou porovnávacou základňou.

"Začiatok tohto roka veľmi ovplyvnilo, že verejní obstarávatelia boli opatrní k vývoju cien stavebných materiálov. Až v priebehu roka dochádzalo k navráteniu dôvery vďaka utlmeniu dynamiky rastu cien stavebných materiálov. Postupne trh smeruje k novej stabilnej hladine, čo pomôže aj zadávateľom pri rozhodovaní nad schválenými rozpočtami," hovorí Michal Vacek, výkonný riaditeľ CEEC Research.

Zo zákaziek, ktoré boli oznámené v januári až septembri 2023, ich bolo zatiaľ zrušených 14 %, zatiaľ čo zadaných bolo neskôr 40 %. Pokiaľ ide o predbežný objem, bolo zatiaľ zadaných 23 % a zrušených 7 % z celkovej hodnoty zákaziek oznámených v januári až septembri 2023. Ich skutočná zadaná hodnota bola len 0,6 mld. EUR, pretože zadaná hodnota bola zatiaľ o cca 8 % nižšia ako pri oznámení. Z celkového objemu oznámených zákaziek boli neskôr zrušené zákazky za 0,2 mld. EUR (teda 7 % z oznámených). Po odpočítaní zadaných a zrušených zákaziek zostáva v systéme ešte 1,8 mld. EUR (teda 69 %), ktoré neboli zatiaľ zadané alebo zrušené.

Celý článok aj s grafmi si môžete prečítať na https://www.archinfo.sk/diskusia/blog/architektura-vseobecne/slovenske-stavebnictvo-aktualne-prechadza-stagnaciou-0-1.html