Vytlačiť

Dňa 21. marca 2024 boli na slávnostnom galavečere 29. ročníka celoštátnej neanonymnej súťaže STAVBA ROKA vyhlásené a udelené ocenenia STAVBA ROKA 2023.

Záštitu nad súťažou prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a minister dopravy SR Jozef Ráž.

Celkom bolo odovzdaných 11 cien, z toho na základe rozhodnutia medzinárodnej odbornej poroty 1 hlavná cena v kategórii budovy, 1 hlavná cena v kategórii inžinierske stavby, 2 ceny za celospoločenský prínos a 6 cien vyhlasovateľov súťaže a jedna cena „Cena verejnosti“ na základe hlasovania verejnosti na portáli www.asb.sk.

Hlavné ceny odovzdali Štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Igor Choma, štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Denisa Žiláková spolu s prezidentom Združenia ABF Slovakia Vincentom Kvočákom a zástupcami generálnych partnerov CEMMAC, SKSI a ENCORE CAPITAL, s. r. o.

Hlavnú cenu v kategórii inžinierske stavby a ocenenie titulom STAVBA ROKA 2023 získala stavba „R4 Prešov, severný obchvat, I. etapa“, ktorá zároveň získala aj Cenu za použitie progresívnych stavebných výrobkov a inovatívnych postupov výstavby od vyhlasovateľa Technický a skúšobný ústav stavebný.

Hlavnú cenu v kategórii budovy a ocenenie titulom STAVBA ROKA 2023 získala „Rekonštrukcia a dostavba Slovenskej národnej galérie v Bratislave“, ktorá zároveň získala aj Cenu Ministerstva dopravy SR za celospoločenský prínos v oblasti architektúry a stavebníctva.

Cenu Únie miest Slovenska za celospoločenský prínos v rozvoji miest a obcí Slovenska získala stavba „Rekonštrukcia a modernizácia školského závodu Gastrocentrum Trenčín“. Cenu odovzdal Peter Bročka, viceprezident Únie miest Slovenska a primátor mesta Trnava.

Cenu verejnosti získala stavba „Vaillant Head Pump Plant“ v Senici, ktorá z celkového počtu 58474 hlasov získala až 17 789 hlasov, t. j. 29,4 % a zároveň získala aj Cenu za výnimočné a progresívne projektové riešenie od hlavného garanta odbornej časti súťaže a generálneho partnera súťaže Slovenskej komory stavebných inžinierov.

Cenu za mimoriadnu kvalitu realizácie stavby od vyhlasovateľa Zväz stavebných podnikateľov Slovenska získala stavba administratívneho centra „PRIBINOVA 40 Bratislava“.

Cena za uplatnenie vedy a výskumu pri navrhovaní a zhotovovaní stavby bola udelená odbornou porotou stavbe „Pavilón špičkových technológií Univerzity Komenského“. Cenu odovzdal dekan Stavebnej fakulty STU Bratislava, vyhlasovateľ ceny.

Cena za nápaditý architektonický koncept – bola udelená odbornou porotou stavbe „Bytový dom ZWIRN 1“. Vyhlasovateľom ceny je vydavateľstvo JAGA Group, s. r. o.

Cena bytový / rodinný dom roka – bola udelená odbornou porotou stavbe „Bory Nový Dvor – 2. fáza“. Vyhlasovateľom ceny je Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

Podrobnejšie informácie o jednotlivých stavbách získate na www.stavbaroka.eu a v prílohe tlačovej správy – protokole z rokovania poroty Stavba roka 2023.